NOVOSTI

03.februar 2014

U subotu, 01. februara, u Kragujevcu je održan licencni seminar za trenere i sudije koji je se sastojao iz tri segmenta. U prvom delu prisutne je sa izmenama i dopunama u takmičarskom pravilniku upoznao Primož Debenak, predsednik Sudijske komisije Evropske karate federacije.
Naime, stručna tela WKF-a nakon dve godine od uspostavljanja novih pravila suđenja i boranje razmatraju mogućnost njihovog unapređenja. Osnovne smernice o kojima se razmišlja jesu uvođenje sistema monitoringa koji podrazumeva snimanje mečeva sa dve kamere iz različitih uglova, podizanje nivoa odgovornosti panela preraspodelom dužnosti i ovlašćenja u vođenju meča, kao i aktivnom uključivanju trenera u proces suđenja kroz mogućnost reagovanja na nedosuđivanje poena. Predsednik evropske SK najavio je još nekoliko manjih izmena oko kojih se vodi debata, ali najvažnije su pomenute.
Izmene i dopune pravila još uvek se nalaze u eksperimentalnoj fazi, a turniri Premijer lige u organizaciji WKF-a koriste se kao pligon za njihovu proveru. Iskustva sa prvog takmičenja održanog u Parizu početkom godine, bila su pozitivna.
Nakon predavanja P. Debenaka, usledio je praktični prikaz primene džudo tehnike u karate sportu. Demonstraciju je izveo Dragan Atanasov, majstor džudoa, a priliku da se oprobaju u ovom segmentu imali su sportisti koji su uvežbavali džudo bacanja u modifikovanom obliku, primenljivom u kumite meču.
Na praktičnom delu seminara sudije su, na dva borilišta, sudile kata i kumite mečeve čime je zaokružena jedna celina i načinjen uvod u početak drugog dela sezone koja je pred nama.

About bks